en
en ru
archi

Nic Owen Architects

…..Hi,

I’m Nic of ‘nic Owen architects’, a young design focused architectural team located in the heart of Carlton, Victoria. We are committed to creating architecture that is a joy to inhabit through the treatment of space, form, materials and light.

The practice specialises in residential architecture, which responds to each individual site and environment, creating unique and elegant forms that contribute to the wider community and make a difference to our visual landscape.

  • Architects
  • Nic Owen Architects
  • Area
  • 154 sqm
  • Project Year
  • 2016
  • Photographs
  • Christine Francis

Pod House

By separating the pod from the existing house the new structure is free to respond whilst respect the past.. The roof extends out around the meals to provide solar shading from the summer sun but allow low winter sunlight to enter. The higher family room roof folds down to the west to protect from the harsh western sunlight whilst still offering views to the back yard.

Continue viewing

Triplex Apartment in Prague
Marketa Bromova

The client asked us to design a refurbishment of an existing triplex with great views and his brief was to create a modern living inspired by American mid-century interiors. Our approach was to keep the interior space clean and simple in shapes and put an emphasis on the surfaces. We tried to minimize all details and hide technical fittings in order to support the natural texture or decor of the materials and their visual and haptic qualities.

The Pool House
The Pool House
Re-Format

A private swimming pool, gym, cycle workshop and greenhouse complex set in the grounds of a large detached house in Haslemere with long ranging views over the South Downs. The project seeks to create a leisure complex from a disused section of the grounds and sets up a new geometry with the existing house to create an improved approach to the house. The design is one of a wrapping stone enclosure with a delicate placed copper roof and central glazed roof light. Thin frame glazing surrounds the pool to allow views out to newly created themed gardens within the grounds.

Swimming Pool and Studio
Joan Miquel Segui

The new swimming pool and the studio are built in the back of the courtyard of an existing house. The studio is a pure volume that flies over the pool, facing the existing house. The pool is proposed as a sheet of water at the same level as the terrace.

EAST
YOD

The new restaurant EAST is located in the historical center of Kiev. Once there was Porto Maltese fish restaurant which was famous for the quality of food and professional staff from Serbia. In due time, the institution was a leader among fish restaurants of the capital. Nevertheless, everything changes and Porto was not an exception. Having chosen the pan-Asian direction, the owner decided to change not only the cuisine, but also an interior. Starting to work on the next pan-Asian cuisine restaurant, we wanted to create a truly cosmopolitan space that is not attached to any particular region. We successfully reproduced an image of the pan-Asian restaurant through Eastern philosophy which unites different countries and cultures. Thus, this establishment reflects the main natural elements of the East – stone, wood, water, fire and metal. The whole interior is based on the few bright details such as tabletops from the palm oak solid mass. A tree itself is so unique and original that actually it was the main reason to choose so strict and discreet format of design. Working with a limited number of materials we played on contrasts and tactile sensations. Thus, there appeared unique felt lighting fittings of individual work on a ceiling which contrasted with a natural rusty covering. Made in the form of stones, they are at the same time soft and pleasant to the touch. The element of water found its reflection in the bathroom. The first thing the guest sees, coming to the anteroom, is an unusual mirror made in the form of a drop. Above the washbasin there are three taps sat different levels, and when you bring your hands to a sensor, water starts streaming down slowly. There is a special esthetics in such solutions: during those few seconds when water is reaching the last tap, the visitor is not simply waiting for it but involuntarily becoming a true fan of the EAST restaurant.