en
en ru
archi

Steve Domoney Architecture

Established in 1996 and based in Melbourne Australia, Steve Domoney Architecture continues to build on an ever growing diverse body of work, and expanding client base. Projects range from small residential renovations to new homes, medium density housing, commercial/retail and resort master planning. Embodying the latest technological developments and environmental responsive design, the completed body of works represent a collective passion and drive to produce buildings and settings that positively reflect and celebrate our time.

With a skill base covering the key areas of design, documentation, and project administration, offering a range of services extending through architecture, interior design, landscape structure and furniture design. The practice comprises a group of highly motivated and enthusiastic design orientated individuals, committed to producing creative work of the highest standard, meeting client requirements within budgetary expectations.

  • Architects
  • Steve Domoney Architecture
  • Area
  • 530 sqm
  • Project Year
  • 2011
  • Photographs
  • Derek Swalwell

Hope Street Geelong West

This unusually wide site of generous proportions accommodating only a modest single level weatherboard period cottage, afforded the opportunity to develop the site to best suit the needs of a growing family.
In retaining the existing cottage, due respect has been paid to the rhythm of existing heritage cottages along the streetscape.
Historic threads are made evident and are read from the street with the new contemporary portions of the house, now in conversation with the old.
The new is clearly defined against the existing through the application of tonal contrast. The old is treated in monotonic white, whilst the new presents itself in a relieving charcoal toning behind.
This charcoal undertone extends throughout the interior of the new work providing a canvas, to which lively primary colours are applied throughout. These played out in both the fixed joinery elements and loose furniture selections of interior designer Andrew Parr.
Now fused, the existing and new portions of the house provide very different opportunities for use, the existing smaller rooms of the cottage serve appropriately to accommodate the bedroom and utility spaces of the house, whilst the new; over a two level rise; provide a more open flowing arrangement of space, visually interconnected and conducive to the needs of a contemporary young family.
The integration of the garden spaces and pool with the house is achieved through a transitional outdoor covered area, extending through both levels and punctuated by an enclosing vertical timber battened screen, this offering protection from the elements for outdoor activity and a filter to sunlight entering the interior.
The completed home offers robust family accommodation without compromising the qualities necessary to provide a stimulating space for daily life.

Continue viewing

Bungalow Court Brighton
Steve Domoney Architecture

Set in a quiet leafy cul-de-sac in the bay side suburb of Brighton, the first glimpse captured of our Bungalow Court project is of the kite-like roof canopy sailing aloft a solid upper level ‘hull’. It hovers seemingly unsupported, with only the presence of a narrow band of horizontal glazing beneath to suggest a connection to the solid form below. The intentionally whimsical form the roof assumes, signals the design response reinforced throughout this free flowing family home. We aimed to engender an air of relaxed sophistication, a calm welcoming place that would stimulate the senses and instil a sense of wellbeing.

Itoman Gyomin Syokudo
Yamazaki Kentaro Design Workshop

The Itoman Gyomin Shokudo, located in Itoman, Okinawa was conceived with the aim of supporting and promoting the local tradition and culture through its cuisine. The restaurant is covered in Ryukyu limestone and was constructed as part of a "masonry workshop" organized by the project collaborators. The fishermen in Itoman often constructed their own fishery grounds by hand using Ryukyu limestone. For this reason, we adopted the traditional construction method of "Nozura-Zatsuzumi" to construct the facade with the help of local workshop participants. Using the techniques of their ancestors they have imbued the structure with the pride and love of fishermen.

Olivomare Restaurant
Pierluigi Piu

Olivomare is one of a handful of restaurants encompassed by the London brand Olivo. Each restaurant offers a unique menu, and Olivomare offers a premiere seafood-only based selection of foods. The decor is meant to reflect the elegant simplicity of the dishes being prepared. The restaurant is primarily clad in white, exuding a pristine and contemporary atmosphere. The lighting is soft, indirect and ambient, like that of sunlight as seen from underwater. It flows down recessed edges in the ceiling, permeates through an overhead skylight and filters between a tentacle-like ceiling detail. The modern interior repeatedly uses patterns and textures that reference an underwater seascape. The wall of the lobby uses a white, diamond-shaped partition reminiscent of fishing nets. Opposite of the partition is the main dining room with a bold accent wall of what appears to be a condensed school of fish, the pattern inspired by Escher. Another section of the dining room is engulfed in a white, undulating wall, evoking the sandy surface of a windswept beach. Lastly, the bathroom area reinterprets a coral reef in large, scaled red patterning.

Ace Hotel Downtown LA
Commune

Ace Hotel Downtown Los Angeles opens in the historic United Artists building in Downtown LA. Built in 1927 for the maverick film studio, the ornate, storied theatre and tower stand as monuments to a group of seminal American artists pushing out on their own, and anchors the Broadway Theater District’s modern renaissance. United Artists co-founder Mary Pickford's love for the ornate detail and stone spires of Spanish castles and cathedrals is manifest at the theatre. It’s a true temple of the arts. The mixture of reverent awe and irreverent independence.

Into the Light Hotel
A31

Responding to the challenge to create a space that would bring together all that is best in a hotel which is integrated in the Greek landscape and at the same time derives from it, A31 focused on the Greek Light, drawing inspiration for creation and functionality. The materials used are aligned with the essentialism that can be detected in the scenery, allowing to the light and its natural advantage to emerge and thrive. At the same time, the use of slim materials is consistent with the new construction ethics that prevent excess usage of raw materials, while making the building eco-wiser and lighter.

Enjoy Concrete HQ
Govaert & Vanhoutte Architects

Enjoy Concrete produces and installs architectural prefabricated concrete elements. The brief for their new corporate building was to combine a production hanger together with offices, while integrating their own product within the building. Being on a strategic point in between an industrial estate and a green canal, they wanted to be seen by the passing traffic, as well as to become a transition from green to industrial.