en
en ru
archi

Pierluigi Piu

Pierluigi Piu was born in Cagliari (Sardinia, Italy) in 1954. He later pursued his studies at the University of Architecture in Florence, in which city he lived until 1989. Here he also establishes and carries out - between 1982 and 1985 – the design practice and production company ‘Atelier Proconsolo’, under the auspices of which he participates in various exhibitions and trade fairs, both in Italy and abroad. Since 1985 he works as an associate consultant (for Product and Interiors Design) at the firm ACME Consultants (Association pour la Création et les Méthodes d’Evolution), based in Paris, taking part in the development of products for firms such as Gaz de France, Essilor (a leader in the world of spectacles), Fiat-Iveco and Paris Airports, amongst others. In 1990 there followed a collaboration with the Belgian architect Pierre Lallemand, at his architectural practice “Art & Build” in Bruxelles. In the course of 1991 he carried out, under his own auspices, his first assignments in England, before returning to Cagliari , his birthplace, where he opened his own office and began working in the field of interior design and architecture. In 1995 he undertook a new project in London. Then, from 1996 until 1998, he was back in Bruxelles, where he had been summoned by the architect Steven Beckers to collaborate on a project for the reconstruction and refurbishment of the Berlaymont Palace, the historic seat of the Council of Ministers of the European Community, and so undertook - working together with a specially formed international equipe - the supervision and coordination of the aesthetic and formal language for the interior design of the entire building. In 2006/2007 he carried out the design of two new commercial projects in London, for which he was assigned the “Russian International Architectural Award 2007” in Moscow, the “International Design Award 2008” in Los Angeles and the “Archi-Bau Design Award 2009” in Munich, Germany, while, in 2011, he was awarded in Rome with the “Compasso d’Oro”, for his contribution to DOMO – 19th Biennial of Sardinian Arts and Crafts. In 2012 he received the “Premio IED” award from the international school Istituto Europeo di Design. Since 2009 he is one of professional commentators of the British dedicated web site restaurantandbardesign.com and is a member of Italian Accademia del Pensiero a Colori. Mainly based and working in Cagliari, he continues his professional career most particularly in the fields of private residences and of commercial space as well as working on overseas projects. His designs and works have been reported on in several specialist books in Italy, Europe, Asia and the United States and in some of the most important national and international trade magazines.

Olivomare Restaurant

  • Architects
  • Pierluigi Piu
  • Area
  • 150 sqm
  • Project Year
  • 2007

Olivomare is one of a handful of restaurants encompassed by the London brand Olivo. Each restaurant offers a unique menu, and Olivomare offers a premiere seafood-only based selection of foods. The decor is meant to reflect the elegant simplicity of the dishes being prepared.

The restaurant is primarily clad in white, exuding a pristine and contemporary atmosphere. The lighting is soft, indirect and ambient, like that of sunlight as seen from underwater. It flows down recessed edges in the ceiling, permeates through an overhead skylight and filters between a tentacle-like ceiling detail.

The modern interior repeatedly uses patterns and textures that reference an underwater seascape. The wall of the lobby uses a white, diamond-shaped partition reminiscent of fishing nets.
Opposite of the partition is the main dining room with a bold accent wall of what appears to be a condensed school of fish, the pattern inspired by Escher. Another section of the dining room is engulfed in a white, undulating wall, evoking the sandy surface of a windswept beach. Lastly, the bathroom area reinterprets a coral reef in large, scaled red patterning.

Continue viewing

Ace Hotel Downtown LA
Commune

Ace Hotel Downtown Los Angeles opens in the historic United Artists building in Downtown LA. Built in 1927 for the maverick film studio, the ornate, storied theatre and tower stand as monuments to a group of seminal American artists pushing out on their own, and anchors the Broadway Theater District’s modern renaissance. United Artists co-founder Mary Pickford's love for the ornate detail and stone spires of Spanish castles and cathedrals is manifest at the theatre. It’s a true temple of the arts. The mixture of reverent awe and irreverent independence.

Into the Light Hotel
A31

Responding to the challenge to create a space that would bring together all that is best in a hotel which is integrated in the Greek landscape and at the same time derives from it, A31 focused on the Greek Light, drawing inspiration for creation and functionality. The materials used are aligned with the essentialism that can be detected in the scenery, allowing to the light and its natural advantage to emerge and thrive. At the same time, the use of slim materials is consistent with the new construction ethics that prevent excess usage of raw materials, while making the building eco-wiser and lighter.

Enjoy Concrete HQ
Govaert & Vanhoutte Architects

Enjoy Concrete produces and installs architectural prefabricated concrete elements. The brief for their new corporate building was to combine a production hanger together with offices, while integrating their own product within the building. Being on a strategic point in between an industrial estate and a green canal, they wanted to be seen by the passing traffic, as well as to become a transition from green to industrial.

MullenLowe
TPG Architecture

After a successful teaming for the design of their Boston headquarters, MullenLowe engaged TPG Architecture to design its new office in Winston-Salem, NC: a 37,500 square foot space in the city’s newly developed Wake Forest Innovation Quarter. The office design was an opportunity to create a strong communications touchpoint expressing MullenLowe’s identity as a “challenger” in the advertising industry, a scrappy do-everything ad firm with a global reach. The design concept was to respect and celebrate the existing structure, leaving the walls and ceiling untouched by using floating free forms – rectangular boxes built between the columns – to create space within the space.

Beachyhead
SAOTA

The clients approached SAOTA to design a family holiday home that responded to the site, especially the views. They wanted a relaxing, yet elegant home that would be comfortable when entertaining many guests whilst also feeling intimate and cosy when it’s only one or two of them in the house. The house was conceived as a simple box, floating over the dune, capturing and framing the view. The outer shell of the box is finished in a rough textured concrete, contrasting with the smooth reveal and soffit that tapers to create a delicate frame.

Noyack Creek
Bates Masi Architects

The client, a New York actor, sought a retreat for relaxation and casual entertaining on a restrictive narrow lot fronting the tidal estuary of Noyack Creek. The house became a study in architectural theatre: a series of spaces in a carefully scripted sequence that subtly reflect his professional life.