en
en ru

Mitsuori Architects

Melbourne, Victoria, Australia

Mitsuori Architects
Melbourne, Victoria, Australia

Mitsuori Studio
Level 1, 68 Oxford Street
Collingwood, VIC 3066
Telephone 03 9417
studio@mitsuori.com

http://www.mitsuori.com/

Mitsuori Architects is a design led practice founded by Melissa Lim & Matthew Murfett. We design high quality architecture that merges aesthetic values with careful planning and thoughtful detailing to create buildings that are a joy to inhabit. Our directors have worked for world renowned architectural practices on major cultural, commercial, boutique residential and interior design projects in Australia, UK, Europe and the USA. Our large scale project experience is combined with the flexibility of a smaller practice, enabling us to provide our clients with the highest level of personalised service.
Our design process is collaborative. We listen. We understand our clients. We focus on creating innovative design solutions that respond holistically to the brief, the site, and the broader social and environmental context. Every project begins with a search for the fundamental meaning and character of a place and the people who inhabit it. Each design process is a journey of discovery, creation and translation that is shared openly and respectfully with our clients, the design team and the builders who construct our buildings.
Our work brings together client aspirations and the professional expertise of the design team to create enduring architecture that is respectful of the past, reflective of the present and robust for the future.

Projects Mitsuori Architects

Armandale House 1
Mitsuori Architects

Our clients, a professional builder and his family called for an elegant and striking contemporary design solution to transform this compact double fronted Victorian style house into a generous family home. 
The design concept proposed a sculptural two level addition that connects seamlessly to the north facing landscaped courtyard, terrace and garden. Special consideration was given to preserving the historical streetscape, with the new addition separated from the existing building by a glazed walkway to acheive a large street setback making the new addition invisible from the front. 
 The architectural solution utlises series of simple folded planes to define spaces, control views, shade windows, and articulate the form of the building so as to reduce the visual impact of the first floor when viewed from the rear garden. This is a design that appears simultaneously striking or discreet depending on where it is viewed from. 
 This project was designed in close collaboration with our client, a professional builder with a focus on construction detailing and buildability. The rigour and practicalities of the building process were present from the outset and informed the original design concept. As architects with a keen interest in the building process, we found this particularly rewarding and engaging.