en
en ru
SAOTA
Hatfield Street, Gardens, Cape Town 8001, South Africa

+27 21 468 4400
Email: info@saota.com

http://www.saota.com/

SAOTA is a firm of architectural designers and technologists including in-house CGI and marketing teams, as well as a strong support staff. It is driven by the dynamic combination of Stefan Antoni, Philip Olmesdahl, Greg Truen, Phillippe Fouché and Mark Bullivant who share a potent vision easily distinguished in their design. This, paired with both an innovative and dedicated approach to the execution of projects, has seen SAOTA become internationally sought-after, receiving numerous awards and commendations from some of the most respected institutions worldwide. Capitalising on a unique understanding of an ever-evolving industry, SAOTA continues to build on past experiences and is well positioned to offer expert services to the corporate, institutional, commercial and residential marketplace. With roots in South Africa, SAOTA now has an international footprint with projects on five continents.

Projects SAOTA

Beachyhead
SAOTA

The clients approached SAOTA to design a family holiday home that responded to the site, especially the views. They wanted a relaxing, yet elegant home that would be comfortable when entertaining many guests whilst also feeling intimate and cosy when it’s only one or two of them in the house. The house was conceived as a simple box, floating over the dune, capturing and framing the view. The outer shell of the box is finished in a rough textured concrete, contrasting with the smooth reveal and soffit that tapers to create a delicate frame.

OVD 919
SAOTA

The Brief was to create a spectacular home which encapsulated the expansive 360 degree mountain and sea views. Though views out were paramount this needed to be carefully balanced with the required privacy from within. The living areas were to be open plan – enhancing everyday life. “The architecture needed focus on creating a contemporary, uncluttered and sculptural building,” said Tamaryn Fourie, senior associate and project team member.

Silver Bay
SAOTA

The design is largely formed by three contextual conditions. The first is the elevated entrance which placed the living spaces on the upper level and the bedrooms and playroom on the lower level. This decision allowed the living spaces to maximise the views of the bay and to see the water’s edge. The second issue is the prevailing South-Easterly wind. The challenge here is that the views are in this direction and a large set of glazed sliding doors allows the maximum view. The third major issue is the sun on the North side. The response to this and to the South-Easterly wind was to position the pool in a courtyard on the Northern face that captures sun for the house and also creates a wind free outdoor space that can be enjoyed year round regardless of the wind.