en
en ru
Lamble Residence
Smart Design Studio

This house on the south coast of New South Wales was designed as one of a pair of modern beach houses occupying a greenfield site overlooking beautiful Gerringong beach. The site is part of a new land release on the edge of a sleepy coastal town. From its elevated position, the house enjoys 270˚ views of the ocean, adjacent headland and evergreen hinterland beyond, which form part of the Great Dividing Range. The setting is breathtaking.

Orama Residence
Smart Design Studio

The transformation of ‘Orama’, a gracious Victorian villa in Sydney’s Woollahra was a welcome opportunity to work once again with the family for whom Smart Design Studio renovated ‘Mandolong House’ on the lower north shore. Our brief was to enhance and expand the historic house to suit the changed needs of the family.

OVD 919
SAOTA

The Brief was to create a spectacular home which encapsulated the expansive 360 degree mountain and sea views. Though views out were paramount this needed to be carefully balanced with the required privacy from within. The living areas were to be open plan – enhancing everyday life. “The architecture needed focus on creating a contemporary, uncluttered and sculptural building,” said Tamaryn Fourie, senior associate and project team member.

Oak Pass Main House
Walker Workshop

The Oak Pass main house sits on the top of a 3.5 acre ridge site with panoramic canyon views. There are over 130 protected Oak trees on the property. The house was sited to take advantage of the views without the house becoming a central visual focus.

Oak Pass Guest
Walker Workshop

This two bedroom guesthouse sits along a ridge in a grove of over 120 coast live oak trees. The building utilizes a small footprint and height to maximize panoramic canyon views while strengthening its connection with the trees below.

Silver Bay
SAOTA

The design is largely formed by three contextual conditions. The first is the elevated entrance which placed the living spaces on the upper level and the bedrooms and playroom on the lower level. This decision allowed the living spaces to maximise the views of the bay and to see the water’s edge. The second issue is the prevailing South-Easterly wind. The challenge here is that the views are in this direction and a large set of glazed sliding doors allows the maximum view. The third major issue is the sun on the North side. The response to this and to the South-Easterly wind was to position the pool in a courtyard on the Northern face that captures sun for the house and also creates a wind free outdoor space that can be enjoyed year round regardless of the wind.

Journey House
Nic Owen Architects

A renovation and extension to the rear of a modest sized ‘ex’ housing commission semi-detached clinker brick 1940’s house in Hampton, located on a generous allotment. The owners required more space, updated amenities and desired a strong connection to the outside. The well travelled couple wanted a tranquil, calm and relaxing environment to call home.

Mediterranean Villa
PAZGERSH Architecture + Design

Concrete Construction, Aluminum window frame, Parquet wood floors, Teak wooden deck, Metal staircase handrails, Stucco coating and Teak Louver Panels on elevations.

Escu House
Bijl Architecture

Escu House in Sydney’s Belrose presents an open, inviting and contemporary architecture that is intelligent yet simple, and confident yet subtle. Through a program of spatial rearrangement and a layering of joinery and finished elements, Bijl Architecture has completely transformed this 1960s light-coloured brick dwelling into a light-filled, highly functional home that is also warm and welcoming.

Brighton House
InForm

This five-bedroom family home, custom designed in collaboration with our clients, is located in the Bayside suburb of Brighton. The central circulation spine, full height glazing, double height internal voids and deep rear loggia are features of the Quad concept. The floor plan maximises the width of the house, thereby maximising the depth of the north facing rear garden and pool enclosure.

Redaction House
Johnsen Schmaling Architects

From the architect. The Redaction House is a compact home for a fiber artist and her young family, an unapologetically contemporary addition to a long necklace of large, prosaic spec homes surrounding a small lake in suburban Milwaukee. Built on a narrow sliver of land that had been considered unsuitable for new construction because of its limited size and prohibitive zoning restrictions, the house is a case study in architecture’s ability to exploit the perceived constraints of a challenging context, offering genuine design solutions that address fundamental issues of privacy, density, and life embedded in the bromide aesthetics of suburbia.

House in Krostoszowice
RS+

The surrounding landscape interested us more than unexciting development context. Hilly area and forest in the background has become a main point of reference. The building fits to existing topography, concides with the landscape. House is open towards the most interesting views and separate from the nearest buildings. From the street we can see single-storey building with garage and glass foyer between. This characteristic body of the buildings have a required by the local law sloping roofs, they are covered totally with slate. Under the upper terrace, at the ground level is second, fully covered terrace. Exterior cantilevered stairs link both terraces