en
en ru
House of Fluctuations
Satoru Hirota Architects

This is the single-family house located in Tokyo. Restrictions on space of land and height is severe , and housing is dense. It was a difficult location to ensure privacy.

The Pierre
Olson Kundig Architects

Conceived as a secure and unexpected retreat nestled into a rock, the Pierre (the French for stone) celebrates the materiality of this site. From certain angles, the house – with its rough materials, encompassing stone, green roof and surrounding foliage – almost disappears into nature.

House in Quinta do Lago
Topos Atelier de Arquitectura

This project is a vacation home in Quinta do Lago overlooking the lake, the golf and the sea. A white parallelepiped, consisting of a cropped wall of painted concrete that guides the access to the house, frames the liquid horizons views and materializes the whole implantation area authorized by the housing development regulation.

The Cresta
Jonathan Segal FAIA

The Cresta is a 500 sq meters single-family residence designed and constructed entirely out of cast in place concrete on a 5,000 sq ft lot in the Lower Hermosa region of La Jolla, CA . The house’s three stories, one below and two above grade, are accented by floor to ceiling glass and large open expanses to the outdoors.

Westboro Home
Kariouk Associates

The design of the home revolves around a two storey, light-filled raised garden courtyard. The garden takes a “bite” out of the tight, permissible building area, however it allowed for an extensive amount of glass that otherwise, due to restrictive building code requirements, would not be possible. The courtyard’s lot-line side remains open, while its three interior sides are filled with windows and bring natural light into the heart of the home on both living floors. The courtyard is filled with ornamental plantings, and while it serves as a “daylight-magnet,” it also serves as a lush, visual focus for each of the primary living spaces of the home.

House of Resonance
FORM | Kouichi Kimura

This is the small house for a couple, child, and cat. The client lived for a long time in the old house that was built on the site. As the house became older, they decided to build a new house.

Medlin Residence
in situ studio

Our clients wanted a four-bedroom house with large public spaces that would open onto a constrained suburban site near downtown Raleigh. The existing site was long north to south and sloped down to the street on the north side.

Peter’s House
Craig Steely

Located above San Francisco’s Dolores Park on a steep site bordering a public garden, the decidedly small house, (only 1800 square feet) builds on this steep lot as efficiently as possible. Beyond the structural challenges, the biggest issue in designing Peter’s house was opening the building to the expansive view while maintaining a level of privacy from the sidewalk and garden that pass alongside.

Black Desert House
Oller & Pejic Architecture

This project began with an e-mail and a meeting in fall of 2008 for a house in Yucca Valley, which is located near Palm Springs, east of Los Angeles in the high desert near the Joshua Tree National Park. We had completed two projects in Yucca Valley and occasionally received inquiries about projects in the desert. In the midst of the economic downturn typically these inquiring led nowhere. We had just had our second child and things were looking rather uncertain. We decided to meet with Marc and Michele Atlan to see if their project was a reality. Even from the first communications, Marc's enthusiasm was noticeable.

Car Park House
Anonymous Architects

Starting with a vacant lot with a very steep down slope from the street, the design of the house places the carport on the roof with the residence below. In addition to being a dramatic shift of expectations, it is also a logical response to the building code which requires parking for two vehicles.

Closse Residence
_naturehumaine

This suburban home on Montreal’s south shore was built by the father of our client in the 1960’s. After over 50 years without having much work done, it was in need of some rejuvenation. The original house lacked natural light and had a series of closed rooms surrounding a central stair.

Connaught Residence
_naturehumaine

The changing needs of a growing family triggered the complete reconfiguration and extension of their existing 1950 concrete house. They wanted a contemporary extension that would harmonize with the modern spirit of the original house.